Mühendislik yolculuğu -Röportaj

 Duru: Öncelikle kendini tanıtabilir misin?

Ecem:  Ben Ecem, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği mezunuyum. Üniversite 2. sınıftayken çift anadal yapmaya karar verdim ve ikinci anadalım olarak Biyomühendislik tercih ettim. Şu an biyomühendislik son sınıf öğrencisiyim ve aynı zamanda bir fabrikada staj yapmaktayım. 


Duru: Mühendislik seçerken neye ilgin olması lazım?

Ecem: İlk olarak, analitik düşünebilme yeteneğini geliştirmek gerekiyor. Aslında okulda gördüğümüz dersler bize düşünmeyi öğretmeye çalışıyor. Örneğin, bir geometri sorusu çözerken genelde tek bir doğru yöntem yoktur, aynı soruyu birçok yöntem ile çözebiliriz. Bu durumda analiz yeteneğimizin güçlenmesi, farklı bakış açısı ve bilgiyi harmanlayarak mühendisliğin yapıtaşlarını oluşturabiliriz. 


Duru: Mühendislik seçiminde okul önemli midir?

Ecem: Tercih edeceğimiz okulu sadece sayısal verilerle değerlendirmek bence doğru değil. Mühendislik fakültesinde okuyan bir öğrencinin az önce saydığımız becerilerin yanı sıra insan ilişkilerinin, günlük hayatı kolaylaştırabilen ve kişisel gelişimine katkı sağlayabilecek özelliklerinde kazanabileceği bir ortam olması gerekmektedir. Çünkü bir mühendisin amacı ya bir işlemi kolaylaştırmak ya da üretmektir. Bu durumda da sosyal hayatla iç içe olması, farklı vizyonlardaki insanlarla tanışabilmesi, bilgi kaynağına hızlı ulaşabilmesi gerekmektedir. Köklü üniversiteler kampüsleriyle, kütüphane imkanlarıyla ve topluluklarıyla öğrencilere bu seçeneği sağlayabilir. 


Duru: Bir Gıda Mühendisi ne yapar?

Ecem: Gıda Mühendisi, bir ürünün tarladan çıktığı andan itibaren tüketicinin eline ulaşmış son formuna kadar olan sürecin güvenli, hijyenik ve tüketiciye uygun bir formda ulaşmasını sağlar. Kalite departmanlarında hammadde ve son ürün analizleri yapılarak insan sağlığını tehlikeye atmayacak ürünlerin kalite standardını sağlar. Üretim departmanında hammaddenin son ürüne kadar olan sürecini hijyenik, uygun maliyetli ve formülasyona uygun olmasını denetler. Ar-Ge (Araştırma Geliştirme) departmanında ise tüketicinin isteklerine bağlı olarak ürünlerin formülasyonlarında, fonksiyonelliğinde iyileştirmeler yapmayı sağlar. 


Duru: Çift Anadal yapılmalı mıdır, önemi nedir?

Ecem: Çift Anadal, birbirleriyle ortak alanlar barındıran iki farklı bölümü aynı anda okumaktır. Okuduğunuz üniversitenin sunduğu imkanlar dahilinde ikinci anadal tercihi yaparak okunabilir. ÇAP  yapmak, kişiye iki alanda da ayrıntılı bilgi sahibi yapmanın dışında ortak bir alanda uzmanlık kazandırmaya da yardımcı olur. Örnek olarak, Gıda Mühendisliği ile birlikte Biyomühendislik okuyan bir kişi Biyoteknoloji alanında kapsamlı bir bilgiye sahip olabilir. İsterse kendine akademik bir kariyer hedefi belirleyebilir ve işin kimyası ile ilgilenebilir veya endüstriye dahil olarak biyoteknolojik süreçlerin iyileştirilmesinde katkı sağlayabilir. 


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bu Bloğun Amacı

Sen Hangi Tanrının Kabinindesin?

Neden romantik filmler?