Ünlü yönetmenlerin film çekme yöntemleri

 

Herkese merhaba, bugün size ünlü yönetmenlerin film çekme yöntemlerinden bahsedeceğim.

Filmler bizim için olmazsa olmaz aktivitelerden biridir. Filmlerde genellikle oyuncular tanınır, hatta çok beğendiğimiz bir oyuncu için bile hiç ilgimizi çekmeyen bir filmi izleyebiliriz. Eğer sinemaya aşırı ilgili değilseniz, yönetmenler hakkında pek bir bilginiz olmadığını varsayıyorum ve bu yazıda size birkaçı hakkında bilgi vermeyi umuyorum. 

Öncelikle en çok bilinen yönetmen ile başlayayım; Christopher Nolan, Inception, Prestige, Dark Knight ve Oppenheimer gibi çok bilinen filmlerin yapımcısıdır. Filmlerinde müziğe çok önem veriyor.  Günümüzün en iyi bestecilerinden olan Hans Zimmer çoğu Nolan filmine özel besteler yapıyor. 

İngilizcede plot twist olan, Türkçeye ters köşe olarak çevrilen filmler yapıyor.. Böylelikle hayranların kafasını karıştırmayı başarıyor. Benim kişisel olarak en çok şaşırdığım çekim yöntemi ise CGI ile çekilen sahneleri teknoloji kullanmadan, gerçekten uygulayarak çekmesi. Inception filmindeki dönen odasından, Oppenheimer için gerçekten bomba patlatmasına kadar her şeyi kendisi yapmıştır. Bu da filmlerini çoğu filmden daha özel yapıyor. Son olarak benzer oyuncu seçimleri yapıyor. Christian Bale, Tom Hardy bu ünlüler arasından en dikkat çekenleri. 

Wes Anderson, Big Budapest Hotel, The French Dispatch ve Fantastic Mr. Fox gibi bilinen ünlü filmlerin yapımcısıdır. Filmlerinin belirli çekim teknikleri vardır. Mesela bunlardan biri tracking shots. (takip çekimleri) Bu kameranın ray üzerinde solan sağa, sağdan sola ve ileriden geriye kaydırılmasıyla yakalanan çekimlerdir. En iç karartıcı sahnelerde bile bu teknik izleyiciyi canlı hissettirir. Filmlerinde simetriye çok önem verir. Pastel tonlarda renkler kullanmayı tercih eder. Filmlerinde nostaljinin olmasının yanında aynı Nolan gibi o da aynı oyuncuları çoğu filminde oynatmayı seviyor. 

Tim Burton, Ölü Gelin, Edward Scissorshand ve Addams Ailesi filmleriyle tanınır. Bu yönetmenin filmlerinin genel teması gotik tarzda olmasıdır. Karakterleri sıradışıdır. Film çekiminde stop motion yani duraklı çekim tekniğini kullanır. Hareketsiz cisimleri santim santim oynatarak birden çok fotoğrafın çekilmesi, en sonunda o fotoğrafların birleştirilmesiyle oluşan sahnedir. Çoğu filminde aynı oyuncuları görmek mümkündür. Bunların en bilinenleri Johnny Depp ve Winona Ryder'dır. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Bu Bloğun Amacı

Sen Hangi Tanrının Kabinindesin?

Carpe Diem!